Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

În ultimii ani practica mindfulness se bucură de o mare popularitate, dar ea nu este deloc o noutate.

Este o practică înrădăcinată în budism și în filosofia orientală, iar în psihoterapie a fost introdusă începând cu 1900 prin terapia Gestalt și psihosomatică.

  • Ce înseamnă MINDFULNESS?

După Kabat-Zinn mindfulness-ul înseamnă “a fi atent într-un mod special; în mod intenționat și necritic, în momentul prezent”. Asta înseamnă că această practică implică prezența deplin conștientă în aici și acum adică atenția deplină la momentul prezent având capacitatea de acceptare a tot ceea ce aduce.

Din perspectiva psihoterapeutică mindfulness-ul este folosit ca un prim punct de plecare în recuperarea posttraumatică și în dezvoltarea personală, fiind de asemenea de mare ajutor în viața de zi cu zi.

Probabil că ați folosit deja această stare de mindfulness fără ca măcar să vă dați seama. Cu siguranță ați apelat la senzațiile sau reacțiile corpului pentru a decide ce să mâncați la prânz sau cu ce haine să vă îmbrăcați atunci când plecați la muncă.

Conceputul de mindfulness presupune mutarea atenției pentru a conștientizarea:

  • senzațiilor corporale – temperatura corpului, tensiunea musculară, senzația de ghem sau de fluturi în stomac,etc
  • stărilor corporale – foame, somn
  • sentimentelor– emoții ca tristețe, bucurie, fericire,etc
  • imaginilor și gândurilor – discursul intern alături de imaginile care apar,

și observarea acestora pe măsura ce apar și dispar din planul conștient.

  • Cum vă poate ajuta?

Deschideți un canal de comunicare direct către voi. Folosind acceptarea necondiționată veți putea intra în contact cu lumea interioară și cu ce vine din exterior și veți afla cum își lasă amprenta asupra voastră. 

Veți primi o multitudine de informații despre propria persoană pe care e posibil să le fi trecut cu vederea având atâția distractori în jur sau pe care să vă fi dorit să le ascundeți din frica că nu le-ați putea face față.

  • Când ar fi bine să folosiți mindfulness-ul în viața de zi cu zi?

Există beneficii ale acestei practici în tot ceea ce faceți pentru că ajută prin alinierea oricăror acțiuni pe care le întreprindeți cu ceea ce trăiți. Veți acționa mereu în conformitate cu ceea ce simțiți și aveți nevoie.

 Un exemplu bun ar fi procesul decizional. Când vă gândiți să luați decizii, ca ele să vă definească pe voi și nevoile voastre, e important să aveți în vedere practica mindfulness. Fără a fi conectați la voi, la ceea ce simțiți când vă gândiți la variantele pe care le aveți, deciziile pe care le veți lua nu vă vor defini, vor fi niște alegeri automate influențate de patternurile voastre, și nu atât de mult de voi.

  • Ce-ar fi să exersați?

Vă propun un exercițiu de mindfulness pentru atunci când simțiți că nu aveți o stare bună, sau aveți nivel de energie scăzut, vă simțiți anxioși sau triști:

Mutați-vă atenția către interior și folosindu-vă de observare veți conștientiza și detecta ce anume vă influențează starea.

Prin acceptare activă veți primi informațiile care vin către voi.

Sunt ca niște “date” pe care le primiți despre voi, nu aveți de ce să vă temeți de ele. Nu trebuie să acționați conform gândurilor, imaginilor sau sezanțiilor care vă apar, scopul este doar de a le observa existența. 

După ce petreceți câteva minute în această stare și considerați că ați reușit să vă faceți o scanare corporală completă vă invit să vă reveniți cu atenția către exterior, către mediul în care vă aflați. 

Pot fi informații interne care vă deranjează cum ar fi un scenariu negativ, o imagine, o durere fizică, o amintire, sau externe cum ar fi un film cu un mesaj care v-a atins, sau o reclamă, o poză pe social media, o discuție tensionată, etc.

Este posibil ca numai acest exercițiu prin care v-ați conectat cu trăirile voastre să vă modifice în bine starea sau veți descoperi că mai este nevoie să faceți ceva pentru a vă scutura de senzațiile neplăcute.

Fiind prezenți în acest moment, conectați cu propriul corp, ascultând care sunt trăirile sale veți descoperi ce vă alterează starea și ce aveți de făcut pentru a vă repune pe picioare.

Și nu uitați:

Practica constantă este calea către orice transformare!

WhatsApp

Leave a Comment:

/* ]]> */