Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM
2 lucruri simple

 

Îți mai amintești momentele de relaxare, energizare sau chiar descărcare de stres de dinainte de a avea copii? Când poate ieșeai în oraș cu prietenii sau îți puneai o geantă de voiaj pe umăr și plecai la mare? Ori citeai toată noaptea sau vorbeai la telefon cu prietena cu orele. Orice te ajuta să lași în urmă stresul de peste zi era bun.

Știai că lucrurile se vor schimba o dată cu rolul de părinte, dar nu ți-ai imaginat probabil că va fi atât de radicală transformarea. Și atât de solicitantă.

Fiecare părinte trăiește într-o situație diferită și fiecare situație de Burnout Parental are propria sa istorie. Cercetările arată totuși că există un teren comun în ceea ce privește cauzele și factorii care determină apariția acestei forme de epuizare la părinți: prezența unui dezechilibru cronic între ceea ce reprezintă stres pentru părinte si resursele fiecăruia de a face față..

Cu alte cuvinte echilibrul dintre factorii de stres – cum ar fi perfecționismul parental, practicile ineficiente de creștere a copiilor sau gestionarea precară a stresului sau emoțiilor, îngrijirea copiilor cu nevoi speciale, etc – și factorii de protecție – cum ar fi sprijinul din partea partenerului sau a familiei sau competențe emoționale ridicate – este negativ: riscurile depășesc resursele, pe o perioadă mai lungă de timp.

În lumina acestui fapt, o modalitate eficientă de a trata Burnout-ul Parental este încercarea de a-i sprijini pe părinți să-și restabilească echilibrul.

Din experiența mea, atunci când părinții cu care lucrez sunt într-un stadiu avansat al Burnout-ului Parental, nu e indicată o intervenție complexă, ci una tocmai de reechilibrare. De aceea încep cu recomandări în pași mici care să-i scoată din cercul vicios.

Dacă te simți și tu prinsă într-un astfel de carusel și simți că nu mai faci față suprasolicitării, alege activitățile potrivite pentru tine care să-ți întregească resursele, să te încarce. Eu îți propun două opțiuni care știu că au efecte considerabile la majoritatea părinților care trec prin diverse stadii ale Burnout-ului Parental.

 

1. Oferă-ți mai mult timpul liber

Tocmai ți-ai dat ochii peste cap, nu? Cu listele nesfârșite de lucruri de făcut și cu cerințele constante ale copiilor foarte drăguți și foarte obositori, este mai la îndemână doar să te gândești că o să treacă și ziua asta cumva.

Dar cercetările arată că pauzele sunt mai mult decât necesare. Un studiu din 2003 a monitorizat o mare companie de inginerie și a constatat că pauzele regulate au scăzut riscul de accidente la locul de muncă. Inginerii sunt importanți, nu? În calitate de părinți care au grijă de alte ființe umane non-stop, suntem și noi importanți, nu-i așa?

Deci, cum arată cu adevărat o pauză sau timpul liber? Băile cu spumă, câteva ore la spa și escapadele de weekend probabil vor face bine, dar mai sunt ele oare realiste pentru viața de părinte mai ales la început de drum?

Cheia, totuși, este să regândești momentele de îngrijire, din niște vise spectaculoase în realitate și să te întorci la elementele de bază. Îngrijirea de sine nu înseamnă doar acele momente instagramabile. Este, pe lângă acțiunile pe care le poți face și despre stabilirea limitelor cu oamenii din jur și cu timpul nostru. Este vorba despre a ne aminti că și noi suntem importanți.

 

Iată câteva modalități realiste de a lua o pauză:

  Stai afară timp de 10 minute.

  Spune da lucrurilor care te interesează.

  Spune nu lucrurilor pe care nu vrei să le faci.

  Mănâncă alimente hrănitoare.

  Sună o prietenă o dată pe săptămână.

  Ascultă muzică.

  Du-te devreme la culcare.

  Dă-ți voie să te întinzi să lași corpul să se relaxeze de câteva ori pe zi.

  Uită-te la ceva amuzant.

  Dacă aveți și alte idei, spuneți-mi-le în comentarii.

 

2. Activitatea fizică

Mișcarea corpului este cea mai puternică metodă prin care putem elimina stresul și tensiunea din corp.

Activitatea fizică încurajează creșterea fluxului sanguin, consumă toată energia acumulată și destinde corpul, ne ajută să respirăm mai adânc, iar toate acestea induc senzația de relaxare.

E important, însă, să conștientizezi că sportul nu funcționează dacă mintea nu este conectată cu ceea ce face sportul, de aceea îți recomand să nu faci mișcarea în fața televizorului sau cu telefonul în mână în timp ce alergi pe bandă.

De asemenea, dacă simți că ești epuizată, nu este momentul să alege exerciții care necesită energie și efort mare din partea ta pentru că nu le vei putea susține și voi lucra contraproductiv în situația ta.

Despre aceste lucruri îți vorbesc mai mult în programul meu Burnout Parental: “Cum să gestionezi stresul rolului de părinte fără să te pierzi pe tine, relația cu copiii și partenerul” care începe în octombrie.

Vreau să știi că orice formă de destresare alegi, nu te îndoi de efectul ei și nu o amâna. Rolul tău de părinte este important exact ca în cazul unui zbor cu avionul: atunci când e nevoie să folosești masca de oxigen, tentația este să o pui întâi copilului, însă realitatea ne spune că cel mai eficient este să o folosești tu întâi ca să fii bine și să poți ajuta apoi copilul sau pe cei din jur.

Reducerea simptomelor Burnout-ului Parental este ceea ce impactează pozitiv pe toți apropiații tăi.

 

 

Te invit să afli mai multe despre Burnout-ul Parental din ghidul „Conștientizează, previne și tratează epuizarea parentală” pe care ți-l fac cadou la intrarea în grupul „Mame fără presiune – împreună depășim și prevenim burnout-ul parental”.

 

Te aștept cu drag!

WhatsApp

Leave a Comment:

/* ]]> */